انواع لوله و لوله کشی
لوله و لوله کشی به طور سنتی برای انتقال مایعات در مسافت های طولانی و کوتاه در طیف وسیعی از کاربردهای صنعتی ، تجاری و مسکونی مانند انتقال آب، گاز، فاضلاب و … استفاده می شود. اما اصطلاح لوله به قطعات تو خالی استوانه ای شکل گفته می شود که وظیفه جا به جایی سیالات مختلف را بر عهده دارد که با اندازه و ضخامت دیواره مشخص می شود و در سایز های گوناگونی برای موارد مصرفی مختلف تولید و به بازار عرضه می شود.
لوله از جنس های مختلفی از قبیل فلز یا پلاستیک توسط فرآیندهای مختلفی مانند جوشکاری یا ریخته گری تولید می شود. لوله از مدت ها قبل با ابعاد مختلف و استانداردهای ویژه ای ساخته شده است. لوله در ساخت و سازهای مسکونی، نیروگاه ها گوناگون مانند نیروگاه های شیمیایی و حتی در مکان هایی که این مواد ممکن است تحت فشار مایعات فرآیند پر فشار قرار بگیرند مورد استفاده قرار می گیرد. طراحی لوله کشی نیاز به مهندسی که توانایی هایی در این راستا از قبیل آشنایی با بسیاری از جنبه های مهندسی مکانیک از فرآیندهای جوشکاری تا کنترل خوردگی را داشته باشد و همچنین توانایی تست لوله، فشار قابل تحمل آن، مقاومت در برابر تنش های فیزیکی و زلزله و … داشته باشد. در صورتی که لوله کشی به درستی انجام نشود، خسارت های جبران ناپذیری به بار خواهد آورد. این مقاله به عنوان نقطه شروع برای هر کسی که نیاز به درک بیشتر و یا قصد خرید لوله را دارد، نوشته شده است. با مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی در خصوص لوله ، انواع و کاربردهای آن مخصوصا لوله مانیسمان به دست خواهید آورد.
انواع لوله
لوله ها بر اساس کاربرد های مختلفی که در مکان های گوناگون دارند در انواع مختلفی تولید می شوند. به طور کلی لوله ها بر اساس فرآیند تولید آنها به دو دسته کلی لوله مانیسمان و لوله درزدار تقسیم بندی می شوند.
لوله مانیسمان
لوله مانیسمان یا نام دیگر آن لوله بدون درز می باشد. تمامی سطوح آن بدون درز و کاملا صاف می باشد و در فرآیند تولید آنها از هیچ گونه درز وجوشی استفاده نمی شود. لوله بدون درز در انواع مختلفی ساخته شده است. در یک روش ، یک شمش گرم بین دو غلطک باریک کشیده شده و یک میله نوک تیز به منظور سوراخ شده به مرکز بیل وارد می شود. فرایند حاصل یک لوله بدون درز را تشکیل می دهد که از طریق آسیاب نورد برای کاهش قطر و ضخامت دیواره اجرا می شود.
لوله درزدار
لوله درزدار یا لوله جوش داده شده که درز آنها توسط جوشکاری به یکدیگر متصل و محکم می گردد. لوله جوش داده شده به طولی از صفحات مسطح که گرم می شوند و از طریق غلطک هایی که دیوارها را به سمت بالا منحرف می کند و به سمت یکدیگر شکل می گیرند تشکیل می شود. سپس یا یک قوس الکتریکی (جوشکاری مقاومت الکتریکی) یا بخاری القایی (گرمایش القایی با فرکانس بالا) لبه ها را تا دمای همجوشی گرم می شوند و لبه ها با هم جوش می شوند.
جنس لوله
لوله ها در جنس های متعددی از جمله چدنی، آهنی، سربی، آلومینیومی، مسی، فولادی، پلاستیکی، pvc، پلیکا، گالوانیزه، چوبی، شیشه ای، سفالی و … تولید می شوند. هر یک از جنس های مختلف لوله دارای ویژگی ها و مشخصات خاصی بوده و دارای مزایا و معایبی هستند که در زمینه های ویژه ای مورد استفاده قرار می گیرند.