لوله بدون درز یا مانیسمان( از تولید تا بازار)
لوله بدون درز یا همان لوله مانیسمان،یکی از انواع پرکاربرد لوله است که در بازار ایران با نام سازنده آن شناخته می شود. «مانیسمان» مهندسی آلمانی بود که در اواخر قرن 19 میلادی این نوع لوله را ابداع کرد و نام خود را بر آن گذاشت.
یکی از دلایلی که به لولههای مانیسمان (Seamless pipe) لوله بدون درز گفته می شود این است که در فرآیند تولید این محصول فولادی به هیچ وجه از جوشکاری استفاده نشده و لوله به صورت یکنواخت و بدون هرگونه درزی تولید می شود.
همین مساله یکی از مهمترین دلایلی است که این نوع لوله را به یکی از سختترین و پرکاربرترین محصولات فولادی تبدیل کرده است؛ در واقع عدم وجود هرگونه درزی در این لولهها، امکان تحمل فشارهای بالا و عبور جریانهای سریع را افزایش داده است.

لوله بدون درز
دریافت پایین ترین قیمت لوله مانیسمان کلیک کنید
همچنین به دلیل همین استقامت و استحکام بالا، این نوع لوله قابلیت مطابقت با هر نوع شرایط آب و هوایی در مناطق مختلف را دارد. همین استحکام و کیفیت بالای لولهها سبب شده تا استفاده از مانیسمان در صنعت پتروشیمی، آب و چاههای عمیق آب و فاضلاب و همچنین انتقال نفت و گاز بیار پرکاربرد باشد.
- فرآیند تولید
- ضخامت لوله های مانیسمان
- استاندارد لوله مانیسمان
- لوله فولادی بدون درز آلیاژ
- لوله بدون درز استیل
فرآیند تولید
فرآیند تولید لوله مانیسمان در مجموع متفاوت از دیگر محصولات لوله است. زیرا این لوله ها از همان ابتدا از شمش فولاد تهیه می شود در حالی که برای تولید محصولات دیگر لوله از ورقه فولادی استفاده میشود.
همین تفاوت، دلیل اصلی استفاده لوله مانیسمان در صنعت پتروشیمی ، آب و چاه های عمیق آب و فاضلاب و انتقال نفت و گاز میباشد. همچنین این لولهها به دلیل هزینه بالا، در قطرهای پایین و حداکثر تا قطر ۲۴ اینچ تولید می شوند.
نکته: با رشد تکنولوژی کشور آمریکا توانسته لوله مانیسمان با قطر ۴۲ اینچ نیز تولید کند و در همین راستا چند شرکت چینی از این فناوری جدید آمریکایی ها الگوبرداری کرده اند.
برای تولید لولههای مانیسمان از سه روش مختلف استفاده می شود که شامل سنبهکاری چرخشی، ریختهگری نیروی گریز از مرکز و ریختهگری پاششی میباشد:
سنبهکاری چرخشی
در این روش، ابتدا شمش فولادی را پس از آنکه به ابعاد مختلف برش زدند در کورههای قوسی حرارت داده و پس از آن داخل شمشها را با استفاده از سنبه ای به طول 12 متر خالی میکنند. سپس به منظور رفع تاب و خمشهایی که ممکن است در فرآیند تولید به وجود آمده باشد، لوله را صاف و نقصهای احتمالی آن را برطرف میکنند. و در مرحله آخر، پس از عیب یابی و اصلاح، لولهها را در اندازههای مورد نظر برش میدهند.
ریختهگری به وسیله نیروی گریز از مرکز
ریختهگری گریز از مرکز یکی از روشهای پرکاربرد در تولید لوله های فلزی است که البته بیشتر در تولید لولههای ضخیم و کوتاه استفاده میشود. در این روش مواد مذاب داخل یک قالب استوانهای شکل ریخته شده و سپس این قالب با سرعت بالا شروع به چرخیدن می کند.
با توجه به وارد آمدن نیروی گریز از مرکز، مواد مذاب به سمت بیرونی قالب متمایل و فرایند انجماد از دیوارهٔ قالب شروع میشود. در این بین نیروی گریز از مرکز با راندن مذاب به سمت دیواره قالب، باعث شکلگیری انجماد و شکلدهی حلقوی به فلز میشود.
ریختهگری به وسیله نیروی گریز از مرکز از مزیتهایی خوبی نسبت به روشهای دیگر برخوردار است که از جمله این موارد می توان به تولید تعداد قابل توجه اجزای استوانهای، عدم نیاز به تمیزکاری پس از ریختهگری و ریختهگری فلزات با وزن مخصوص بالا اشاره کرد.
ریختهگری پاششی
در ریختهگری پاششی مواد مذاب ابتدا درون محفظه ای که از قبل تعبیه شده ریخته و سپس داخل آن پر از نیتروژن میشود. هنگامی که لوله شروع به چرخیدن میکند نیتروژن روی میله پاشیده میشود. قطر داخلی لولۀ تولیدی با قطر این میله برابر است. با کنترل مواد مذابی که به داخل پاشیده میشود میتوان ضخامت لوله را تنظیم کرد.
نکته: تولید لوله های مانیسمان از سایزهای بزرگتر به کوچکتر است وسایزهای 1/2 و 3/4 و 1 اینچ معمولا” به روش سرد تولید می شود.
ضخامت لوله بدون درز
ضخامت لوله بدون درز که رده (schedule) نیز نامیده می شود همانند قطر متفاوت است و میزان آن به فشار و نوع سیال بستگی دارد. گفتنی است با بالا رفتن رده، ضخامت لوله مانیسمان بیشتر خواهد شد.
مثلا لوله بدون درز در رده ۱۰ اینچ دارای ضخامت ۲۷/۹ میلی متر بوده و در رده ۸۰ ضخامت آن ۱/۱۵ میلی متر می باشد و به همین صورت با بالا رفتن رده این عدد بیشتر می شود.
استاندارد لوله مانیسمان
برای ساخت لوله مانیسمان از استاندارد ASTM به شماره A106 و A53 و همچنین استاندارد نفت و گاز API 5L استفاده می شود.
لوله فولادی بدون درز آلیاژ
لوله های فولادی بدون درز آلیاژ، نوع دیگری از لولههای بدون درز با بخش توخالی و بدون مفاصل در اطراف آن هستند که از آن بیشتر در صنایع نفت، پتروشیمی، برق و دیگ بخار استفاده میشود. این نوع لولهها به دلیل دارا بودن عنصر کروم بیشتر،از نظر عملکرد بسیار بالاتر از نمونه فولادی آن هستند.
در واقع وقتی میزان کروم در فولاد به 12 درصد می رسد کروم و اکسیژن در فضایی که احتمال خوردگی وجود دارد یک لایه نازک از اکسید کرم روی سطح فولاد تشکیل می دهند که می تواند مانع خوردگی بیشتر ماتریس فولاد شود.
در واقع می توان گفت براي اينکه آلياژهاي آهني خاصيت ضد زنگ داشته باشند ميزان کرم در آنها نبايد کمتراز اين مقدار باشد. علاوه بر کرم،عناصر شيميايي ديگري مانند مولييدن و نيکل نیز در ترکيب فولادهاي ضد زنگ بکار ميروند نيکل عمدتا موجبات انعطاف پذيري و فرم پذيري را در فولاد ضد زنگ باعث ميگردد.
لوله بدون درز استیل
لوله بدون درز استیل نوعی از فولاد دایره ای توخالی است که ضدزنگ بوده که شکل پذيري عالي، چقرمگي زياد در دماي اتاق و دماي پايين و مقاومت بالا در برابر پوسته شدن، اکسايش و خزش در دماي بالا از ویژگیهای ممتاز آن می باشد.
از این نوع لوله به طور گسترده ای در صنایع نفت، شیمیایی، پزشکی، مواد غذایی، صنایع سبک، ابزار مکانیکی و سایر اجزای سازنده خط لوله و مکانیکی صنعتی استفاده می شود. آنها همچنین برای تولید انواع سلاح های معمولی، بشکه، پوسته و غیره استفاده می شوند.