شیرآلات چدنی چیست
شیرآلات چدنی یکی از مهمترین اجزا تاسیسات ساختمانی و موتورخانه ها به شمار می روند. در واقع می توان گفت موتورخانه یکی از مکانهای اصلی و به عنوان قلب یک ساختمان شناخته می شود که آب سرد یا گرم را مانند خون به تمام مسیرهای سرمایشی و گرمایشی در نظر گرفته شده برای ساختمان می فرستد. اما آنچه که یک موتورخانه را تکمیل می کند شیرآلات چدنی و شیرآلات برنجی هستند که به عنوان هدایتگر جریان آب در موتورخانه عمل می کند و وظایف مهمی مانند قطع و وصل جریان آب، عدم اجازه بازگشت جریان آب، تنظیم فشار آب را به عهده دارند.
با پیشرفت علم و تکنولوژی در عصر حاضر، تولید این محصول نیز به روزتر شده و تولیدکنندگان داخلی با بهرهگیری از جدیدترین دانش روز، شیرآلات چدنی مرغوب و متنوع تولید و روانه بازار می کنند.
شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه خرید شیرآلات چدنی و تجهیزات آن با مناسبترین قیمت با مشاوران ما در ارتباط باشید. آهن سنتر شماره تماس 48417-021
کاربرد شیرآلات چدنی
شیرفلکه های چدنی در سایزها و فشارهای مختلف طراحی و تولید می شوند که بنابر نیاز و کاربرد می توانید از هر یک از آن ها استفاده کنید.
کاربرد شیرآلات چدنی بسیار متنوع است و در صنایع مختلف نفت،گاز و پتروشیمی، پروژههای آبرسانی، آب و فاضلاب ،سیستمهای موتورخانه ،تاسیسات ساختمانی، نیروگاه ها و کارخانجات استفاده می گردد.
این شیرها غالبا از انواع مختلف چدن خاکستری تحت عنوان GG25/GGG 40 تولید می گردند و در طراحی این شیرآلات حداکثر فشار ممکن ۱۶ اتمسفر لحاظ شده است.
انواع شیرآلات چدنی
شیرآلات چدنی خود انواع مختلفی دارد که شامل شیر فلکه کشویی ، شیر صافی چدنی، شیر یک طرفه (شیر خودکار)، شیر پروانه ای چدنی و … می شود.
شیر آتش نشانی
شیر آتش نشانی چدنی یکی از پرکاربرد ترین انواع شیرآلات چدنی است. این نوع شیر معمولا به دو شکل ایستاده و دفنی وجود دارد که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت. هر کدام از انواع این شیرهای آتش نشانی از ویژگی های خاص خود برخوردار هستند. شیر آتش نشانی دفنی را معمولا به علت طراحی خاصی که دارند در مناطق کم عمق و محل هایی که آجر چینی دارد نصب می کنند این شیرها را در نقاطی نصب می کنند که امکان یخ زدگی آن بسیار کم باشد. همان طور که از نام آن ها پیداست این نوع شیر را برای مواقع اضطراری و مقابله با آتش ، همچنین تامین و توزیع اب از خطوط اصلی شهری، شستشو خیابان ها و آبیاری درختان و غیره استفاده می شود.
شیر فشار شکن
نوعی دیگری از شیرآلات چدنی مدل فشار شکن آن است. شیر فشار شکن به شکل اتوماتیک این قابلیت را دارد که فشار زیاد و متغیر ورودی را به فشار کم و ثابت خروجی تبدیل کنند.معمولا شیرهای فشار شکن را برای کاهش فشار سیالات ورودی و کنترل فشار خروجی استفاده می شود. کاربرد شیرهای فشار شکن به شکل متداول برای کنترل فشار بالای آب در برج های بلند، مخازن بزرگ صنعتی، انواع شبکه های گسترده انتقال سیالات مورد استفاده قرار می گیرد. نکته جالب اینجاست که از این نوع شیرآلات چدنی در لوله کشی خانگی مورد استفاده قرار نمی گیرد. فراموش نکنید که این نوع شیرآلات با شیرهای اطمینان عملکرد کاملا متفاوتی دارند.
شیرتخلیه هوا
نوع دیگری از انواع شیرآلات چدنی، شیر تخلیه هوا است که به عنوان یکی از پرکاربردترین و ضروری ترین تجهیزات ساختمانی به شمار می رود. وظیفه ی این نوع شیرآلات این است که هوای ایجاد شده در مسیر لوله ها را تخلیه کند به همین دلیل از اهمیت بسیار زیادی در لوله کشی ساختمان ها برخوردار است. وظیفه ی این نوع شیرها تخلیه ی هوا از پمپ، مایعات و اتصالات مربوط به لوله کشی است. لازم به ذکر است بدانید که شیرهای هوا به سه دسته تک روزنه، دو روزنه و دیسکی تقسیم شده که هر کدام در شرایط خاصی استفاده می شوند.
شیر صافی
یکی دیگر از شیرآلات فلزی پرکاربرد شیر صافی است. مهم ترین وظیفه ی شیر صافی ممانعت از عبور برخی سیالات است. در صورتی که سیالات مورد نظر مورد نظر وارد محفظه شیر شوند توری موجود در آن فعال شده و از عبور آن ها جلوگیری می کند. شیرهای صافی را معمولا به شکل ویژه در سیستم های آب رسانی استفاده می کنند.
شیرفلکه کشویی
وظیفه اصلی این شیرفلکه، قطع و وصل کردن کامل جریان آب در موتورخانه است. به دلیل کم بودن میزان افت فشار در طول این نوع شیرها، از آن بر سر راه لوله های طویل استفاده می شود. این نوع شیرفلکه خود شامل دو نوع شیرفلکه کشویی زبانه فلزی و شیرفلکه کشویی زبانه لاستیکی است.
شیر سوپاپی
شیر سوپاپی نمونه ی دیگری از شیرآلات چدنی است که در سایزها و استاندارد های مختلفی تولید می شوند. معمولا از شیرهای سوپاپی در صنایع مختلف مانند پتروشیم، گاز، نفت، کشاورزی، استفاده می شود. از این نوع شیرآلات برای باز و بسته کردن و تنظیم جریان انواع سیالات استفاده می شود. معمولا از این شیرآلات در سیستم های با حساسیت بالا استفاده می کنند.
شیر یک طرفه (شیر خودکار):
عملکرد این شیر چدنی همانطور که از نامش پیداست به صورت خودکار بوده و اپراتوری آن را کنترل نمی کند. این شیر دارای دو دهانه است که یکی برای ورود سیال و دیگری برای خروج آن و فقط در یک مسیر به کار برده می شود. در واقع شیرخودکار برای جلوگیری از بازگشت جریان سیال در تاسیسات موتورخانه ها تعبیه می شود. این شیر چدنی خود شامل چند نوع می باشد که در ادامه به انها اشاره شده است.
- شير يكطرفه نوساني(Swing check valve)
- شير يكطرفه نوساني از نوع ويفري صفحه اي (Swing type wafer check valve)
- شير يكطرفه ديسكي(Disk check valve)
- شير يكطرفه با ديسك دوتكه(Split disk check valve)
- شير يكطرفه با ديسك وارونه(Till ting disk check valve )
- شير يكطرفه ديافراگمي(Diaphragm check valve)
- شير يكطرفه بالا رفتنيLift check valve))
- شير يكطرفه قطع كننده اي(Stop check valve)
شیر پروانهای:
این نوع شیر طراحی بسیار ساده و خاص دارد و از يك بدنه معمولي و يك صفحه مدور تشكيل شده است. اين صفحه حول ميلهاي در حدود °90 ميگردد و بوسيله اهرمي به قسمت حركت دهنده شير وصل ميباشد.
از این نوع شیر در ايستگاه نيروي حرارتي، ايستگاه نيروي هيدروليكي، صنايع نفت، گاز، پتروشيمي و ساير رشتههاي صنعتي و لوله كشي آب و فاضلاب بسیار استفاده می شود.
از مهم ترین ویژگی شیر پروانهای میتوان به افت بسیار کم آن و آب بندی بسیار کامل و مطمئن ان اشاره کرد. این شیر خود شامل انواع مختلفی با نامهای شیر پروانه ای ویفری،شیر پروانه ای فلنج دار،شیر پروانه ای چدنی، شیر پروانه ای استنلس استیل، شیر پروانه ای فولادی، شیر پروانه ای اهرمی و شیر پروانه ای پنوماتیک می باشد.
نکته: استفاده از شيرهاي پروانه اي در خطوط انتقال به عنوان کنترل کننده جريان مجاز نبوده و بايد در حالت کاملاً باز و يا کاملاً بسته قرار گيرند.
مزایای شیرآلات چدنی
اما سوالی که ممکن است در ادامه پیش بیاید این است که چرا شیرآلات چدنی؟
استفاده از این محصول چه مزیتهایی دارد و چرا این شیرآلات به عنوان یکی از عناصر اصلی موتورخانه ها و تاسیسات به شمار می رود. در ادامه مزایای استفاده از شیرالات چدنی به صورت تفصیلی شرح داده می شود تا شما هم با قابلیت ها و مزیتهای این محصول آشنا شوید.
یکی از قابلیت های اصلی این نوع شیرآلات، مقاومت در برابر خوردگی و پوسیدگی می باشد و این خاصیت به دلیل وجود آلیاژ چدن است که شامل ۹۵% آهن،کربن و سیلیسیم می باشد.
همچنین وجود این آلیاژ باعث استحکام شیرآلات در برابر ساییدگی، ضربات و اکسیده شدن شده است و همین ویژگی آن را به پرفروشترین محصولات شیرآلات بازار تبدیل کرده است.
از دیگر قابلیت ها ومزایای این شیرالات، می توان به ایجاد حداقل میزان سرو صدا اشاره کرد که این گزینه قطعا یکی از دلایل انتخاب آن در بسیاری از ساختمانها و مجتمع های مسکونی بوده است.
و در نهایت اگر بخواهیم به یکی از مهمترین مزیتهای شیرآلات چدنی اشاره کنیم قیمت مناسب و مقرون به صرفه این محصول است که آن را به یکی از پرطرفدارترین انواع شیرآلات تبدیل کرده است.
فرآیند ساخت شیرآلات چدنی
تولید شیرآلات چدنی معمولا در ۵ مرحله اصلی ریختهگری، ماشینکاری، رنگ کاری ، آبکاری، مونتاژ انجام می پذیرد.
در مرحله نخست چدن و آلیاژ های دیگر داخل کوره ریخته و پس از آنکه به حالت مذاب درآمدند داخل قالب مخصوص به هر یک از انواع شیرآلات چدنی قرار می گیرد. مواد مذاب پس از شکل گرفتن سپس وارد مرحله ماشین کاری می شوند و سطح خارجی و داخل آن تراش داده می شود. در مرحله سوم این شیرآلات با رنگ اپوکسی، به صورت کوره ای رنگ کاری و سپس آبکاری می شوند. در نهایت در مرحله مونتاژ، قطعات مربوط به هرکدام، جاگذاری می شود.
مقایسه شیرآلات صنعتی چدنی و آهنی
چدن دارای قدرت تحمل قابل ملاحظهای در برابر دما است و از آنجا که فلز بسیار قوی می باشد از انعطاف پذیری خوبی برخوردار نیست و در برابر خمش می شکند. این در حالی است که شیرآلات آهنی قابلیت انعطافپذیری بالا دارند و برخلاف چدن هنگامی که خم میشود شکسته نمیشود.
البته شیرالات چدنی به مراتب ارزان تر و برای پروژههای صنعتی مقرون به صرفهتر است در حالی که آهن به علت ترکیب شیمیایی پیچیدهتر، گرانتر از چدن است. به همین دلیل اگر برای پروژه صنعتی خود به مواد سختتر نیاز داشته باشید باید هزینه بیشتری کرده و از شیرآلات آهنی استفاده کنید.
خرید و فروش شیرآلات چدنی
در هنگام خرید و فروش شیرآلات چدنی مواردی مانند دانش و آگاهی همچنین تشخیص موقعیت و نیاز اهمیت دارد. برای داشتن یک خرید مطمئن و آگاهانه می توانید با شماره ۰۲۱۴۸۴۱۷ تماس گرفته و از مشاوره کارشناسان متخصص آهن سنتر بهره مند شوید.