کاربرد ورق سیاه در صنایع چیست ؟
ورق سیاه کاربرد زیادی در صنایع مختلف دارد همچنین ورق های زیادی و جود دارد که در صنایع مختلف استفاده می شود اما ما توی این مقاله قصد داریم کاربرد ورق سیاه را به مشتریان محترم بیان کنیم تا آنها را با کاربرد مختلف ورق سیاه و همچنین اینکه اصلا خود ورق سیا چیست و چه قیمتی دارد آشنا کنیم. حتما تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا با ورق سیاه و کاربرد ورق سیاه و… آشنا شوید.
ورق سیاه چیست ؟
ورق سیاه یکی از اقلام آهنی است کاربرد زیادی در صنایع مختلف از جمله ساختمانسازی، خودروسازی و صنایع سنگین فلزی دارد . این محصول از طریق دو نوع تکنولوژی نورد گرم و نورد سرد تولید می گردد؛ محصول خروجیِ نورد گرم، ورق سیاه (Black sheet) و محصول خروجیِ نورد سرد، ورق روغنی (Oily sheet) می باشد.
علت نام گذاری این دو ورق هم به شکل ظاهری آنها بر می گردد زیرا ورق روغنی به دلیل صیقل خوردن سطح براق داشته ولی در نوع دیگر ورق به دلیل آنکه مواد اولیه ذوب شده در دماهای بسیار بالا ظاهری مات به خود می گیرد با نام ورق سیاه معرفی می شود.
کاربرد ورق
با در نظر گرفتن ضخامت و استاندارد های روزی که برای ساخت ورق سیاه در نظر گرفته می شود ، این ورق ها کاربرد زیادی در صنایع مختلف دارند. ورق سیاه ST33 که با نام ورق سیاه ST37 نیز شناخته می شود در صنایع مختلف و ساختمان سازی بسیار کاربرد دارند. این ورق ها بخاطر اینکه مقاومت زیادی دارند و سختی شان زیاد است برای ساخت تانکر و همچنین سیلندر گاز بکار برده می شوند. از ورق سیاه برای بعضی از لوله های نفتی خاص از این محصولات آهنی استفاده می گردد. ورق سیاه و ضخامت آنها با توجه به کاربردهای مختلف متفاوت است.
ضخامت هایی که عموما در ساخت ورق سیاه به آن توجهمی گردد درست کردن ورق های با ضخامت های 1.5 تا 200 میلیمترمی باشد. با توجه به کاربرد ضخامت های ۱.۵ میل تا ۱۵ میل در بازار به صورت رول یا کلاف عرضه می گردد . ورق سیاه با ضخامت ۱۵ میل به بالا نیز فقط به صورت شیت در بازاربفروش می رسد. سایزهای دیگر ورق سیاه عبارتند از : انداره های ۱۰۰۰*۲۰۰۰ میلیمتر ،۱۲۵۰*۲۵۰۰ میلیمتر ، ۱۰۰۰*۶۰۰۰ میلیمتر ، ۲۰۰۰*۶۰۰۰ میلیمتر اشاره کرد. بنابراین هنگام به كاربردن ورق سياه به ضخامت و نوع استاندارد های آنها باید دقت کرد.
روش های تولید ورق سیاه
ورق سیاه هم مثل بسیاری از محصولات دیگر به روش های مختلفی تولید می شود. در این قسمت 5 روشی که برای تولید ورق سیاه به طور معمول استفاده می شود را بیان می کنیم.
- ورق فولادی با نورد سرد
- ورق فولادی با نورد گرم.
- ورق فولادی گالوانیزه.
- ورق فولادی استنلس استیل
- ورق فولادی با کربن.
تولید ورق با نورد گرم
نورد گرم عملی است که باعث می شود نورد ورق های فولادی با دمای زیاد ( عموما بالاتر از 926 درجه سلسیوس که این دما به طور حدودی بالاتر از دمای تبلور تکراری ف6ولاد است. وقتی که دمای فولاد بیشتر از دمای تبلور مجدد باشد به راحتی می توانیم آن را شکل و فرم دهی کنیم. همینطور می توانیم فولاد ها در اندازه های بزرگتری بسازیم. فولاد های نورد گرم عموما کیفیت کمتری نسبت به فولادهای نورد سرد دارند به خاطر همین بدون تاخیر در پروسه ی تولید قرار دارند. بخاطر همین به گرمایش دوباره ی فولاد ها هیچ نیازی نیست. وقتی که دمای فولاد کم می شود. حجم هم کمک می شود. بخاطر همین میزان کنترل برای تغییر سایز و همچنین شکل فولاد در دمای زیاد در مقایسه با نورد سرد کم می باشد.
تولید ورق با نورد سرد
در حالت کلی فولاد نورد سرد همون فولاد نورد گرم است که عملیات بیشتری روی آنها انجام شده است. در این روش محصول در قالب های دمای کم قرار می گیرد. ,وقتی که محصولات مفتولی ای که نام بردیم بکار برده شود از اصطلاح سرد کاری استفاده می کنیم . بیشتر شامل کشش سرد (تغییر شکل سرد)، نورد چرخشی، سمباده و پلیش زدن می باشد.حاصل این پروسه شامل چهار مزیت است که در ادامه ی این بخش به توضیح این چهار مزیت می پردازیم .
- کشش سرد: موجب افزایش استحکام تسلیم و استحکام کششی می گرددو بیتر باعث می شود هزینه های زیادی برای گرمادهی به وجود آید.
- نورد چرخشی:ناخالصی ای که روی سطوح قرار دارد را از بین می برد.
- سمباده زدن: در این مرحله اندازه اصلی محدوده تلورانس باریک یا کوچکتر می شود.
- پلیش زدن: پوششی که روی سطوح قرار دارد را بهبود می بخشد.
ورق فولادی گالوانیزه
گالوانیزه به فرایند پوشش آلیاژِ “روی”، به فولاد یا آهن برای جلوگیری از زنگ زدن و خوردگی گفته می شود. ورق گالوانیزه هم همان ورق های فولادی هستند که با “روی” پوشش داده می شوند. یکی از روشهای متداول در گالوانیزه کردن، روش غوطه وری در وان پر از روی مذاب است که بیش از هر روش دیگری از فولاد در برابر خوردگی محافظت می کند.
عمل گالوانیزه، باعث می شود که اگر در سطح ورق خراشی ایجاد شود، به جای آهن، سطح روی، اکسید شود و به این ترتیب، ورق آهنی از زنگ زدن مصون میماند. در واقع از مزایای گالوانیزه این است که اگر پوشش روی از بین برود در برابر زنگ زدگی ایمن است به همین دلیل استفاده از این ورق در مکانهایی که میزان رطوبت زیاد است یا با آب سر و کار دارند توصیه می شود.
در واقع این لایه محافظ، به فلز پایه می چسبد و در برابر اصطکاک مقاوم است. در فرآیند گالوانیزه کردن، این لایه به جزیی از سطح فولاد تبدیل می شود که نسبت به فولاد زیر لایه، نقش آند را بر عهده می گیرد.
ورق فولادی با کربن
ورق فولادی st52 را که تحت استاندارد DIN 17100 قرار دارد، یکی از پر کاربردترین فولادهای کم آلیاژ هستند این ورق ها عمدتا در بازار با نام ورق سیاه خرید و فروش می شوند.
محموعه آهن سنتر علاوه بر انواع ورق توزیع کننده انواع لوله مانیسمان و لوله درزدار و انواع اتصالات و آهن آلات مختلف است. شما میتوانید برای خرید هر کدام از نیازهای آهن آلات خود با شماره تماس 02148417 تماس حاصل کنید و با کارشناسان آهن سنتر صحبت کنید.